Mobning blandt unge

Hej Børneposten
Vi er i gang med en projektopgave om ungdomsliv (Mobning blandt unge)
og vi vil gerne vide, hvad I gør for at stoppe mobning.
Det her er vores problemformulering:
(Undersøgelser viser at der kommer mere og mere mobning blandt unge.
Hvorfor er man så meget til mobning i dag?
Hvordan stopper men mobning?)
Hilsen Thor, Frank & Emil fra Rosengårdskolen 7.A.
NB. Håber på, at I har mulighed for at svare os hurtigt.

Svar

Hej med jer

Vi hedder ikke længere Børneposten – men Børnepanelet. Vi ændrede navn i oktober 2006, da vi opsagde samarbejdet med Albertslund Posten og indledte et samarbejde med avisen “Vestegnen”: www.vestegnen.dk

Vi sletter ikke jeres navne og skolens navn, eftersom det jo ikke er et personligt spørgsmål, I stiller os, men noget I skal bruge til et projekt i skolen.

Vi har diskuteret jeres spørgsmål på vores sidste redaktionsmøde og fandt frem til at jeg/undertegnede skulle skrive et svar til jer på baggrund af vores diskussion/snak:

Vi har godt læst og hørt at mobning er stigende – desværre!

Her på Børnepanelet (tidligere Børneposten) har vi i alle årene ( 27 år!!!!!) modtaget breve, fra piger og drenge, der er blevet mobbet.

Så set ud fra vores vinkel, har det altid eksisteret, der er bare blevet sat endnu mere fokus på det nu. Og det er rigtig godt!!!!

Før i tiden var der heller ikke så mange steder, børn og unge kunne hente hjælp.

Da vi startede op i 1980 var vi nok nogle af de første, som havde en brevkasse, man kunne skrive til og få hjælp – helt anonymt. Men desværre var det kun albertslunderne, der kendte Børneposten, eftersom vi kun udkom i Albertslund Posten – samt havde skemaer til at skrive på – på Albertslund Bibliotek.

Da e-mailen og hjemmesiden kom til, kunne vi heldigvis udvide til at hjælpe børn og unge fra hele landet.

Men vi er ikke de eneste mere, der er fx også Børnetelefonen, sexlinien osv. Fedt nok!

Så det vi vil sige, er, at før i tiden var man nok lidt mere ensom med sine problemer, når man blev mobbet. Man vidste ikke rigtigt, hvordan man kunne få hjælp og hvor. Var det at sladre, når man sagde det til en voksen? Det var der sikkert en masse, der troede. Så blev problemerne jo endnu større, fordi mobningen som regel ikke blev stoppet i tide.

Ja, hvorfor er der nogen, der mobber? Vi tror og ved, at de der mobber, selv har nogle store som små problemer. Så når de mobber andre, bliver de selv “større” og viser, at de er seje. Mange af mobberne har også problemer med at følge med i skolen. Så kan man jo nedgøre de andre, der er bedre end dem selv. Så er der dem, der har problemer på hjemmefronten, det kan fx være, at en af forældrene drikker eller lign.

Hvor kan man hente hjælp? Først og fremmest må man prøve at sige fra; det kan man enten gøre ved at ignorere dem, der mobber, og man kan også svare igen!

Det er selvfølgelig meget svært at gøre det, fordi man har det dårligt og måske er bange for dem, der mobber en.

Men det er nemlig vigtigt at vise, at man IKKE finder sig i at blive mobbet!!!! Efterhånden vil mobberne holde op med at mobbe! (for det meste)

Det er også vigtigt man holder sammen med dem, man kan lide!!!

Så skal man fortælle det til sine forældre. Og måske går de allerede og undrer sig over, at man er ked af det.

Desuden skal man fortælle det til en rar lærer. Han/hun må så hjælpe en. Det kan gøres på flere måder, fx at læren taler direkte med mobberne – derefter med deres forældre og så kontakter de også ens forældre. Hvis der ikke er en lærer, man har det godt med, må man gå til skolelederen, skolesundhedsplejersken eller skolepsykologen.

Man kan måske også tale med læren om der kunne blive lavet en mobbepolitik på ens skole. Flere skoler har fået det.

Hvis mobningen har stået på i længere tid og der ikke sker noget, så er det en god ting at flytte skole. Så er det ikke nok at flytte til en anden klasse.

Så er det bedre at man starter på en frisk på en anden skole. Det må man tale med sine forældre om.

Det er i hvert fald meget meget vigtigt, at mobningen stoppes så hurtigt som muligt. Mobning kan virkelig ødelægge en, så man fuldstændig mister lysten til at gå i skole og ens selvværd bliver lig 0.

Vi kan desuden anbefale, at man begynder at gå til noget, der interesserer en, der vil man møde nye venner med samme interesse som en. Det vil styrke ens selvtillid og ens selvværd – som man har hårdt brug for!

Håber I kan bruge svaret. Ellers skriv igen.

Bedste hilsner

BøRNEPANELET ved Marianne

PS. For nogle år siden havde vi mobning som tema. Bl.a. interviewede vi skuespilleren Lars Bom. Vi har stadig nogle eksemplarer af bladet tilbage.

Hvis I vil have tilsendt et par ekspl. er I velkomne til det. Så må I lige sende adressen på skolen. m